Προσοχή αυτές τις μέρες. Οι ξαφνικές "βουτιές" της θερμοκρασίαςφαίνεται ότι αυξάνουν την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων αίματος, που μπορεί να φράξουν τις μικροσκοπικές αρτηρίες, που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο. Επιπλέον το κρύο μπορεί να προκαλεί
στένωση των αιμοφόρων αγγείων, άρα αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Και καθώς το αίμα προσπαθεί να περάσει από μια στενή αρτηρία, υπάρχει κίνδυνος απόφραξης των αγγείων του εγκεφάλου. Περισσότερο κινδυνεύουν όσοι έχουν υπέρταση, οι καπνιστές και οιυπέρβαροι/παχύσαρκοι. 
Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Jena στη Θουριγκία, ανακάλυψαν ότι για κάθε 2,9 βαθμούς Κελσίου πτώση της εξωτερικής θερμοκρασίας σε 24 ώρες, ο αριθμός τωνεγκεφαλικών επεισοδίων αυξάνει κατά 11% στον γενικό πληθυσμό. Αλλά μεταξύ όσων, ήδη, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο, η αύξηση είναι 30%. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Epidemiology.
Οι επιστήμονες υποψιάζονταν χρόνια τώρα ότι τα κύματα ψύχους προκαλούν αύξηση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Αλλά η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη που τεκμηριώνει ότι οι πτώσεις της θερμοκρασίας προκαλούν αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Οι ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 1.700 ασθενείς, που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο της πόλης Jena με εγκεφαλικό επεισόδιο, την περίοδο 2003 - 2010. Ανέλυσαν τις καιρικές συνθήκες τρεις ημέρες πριν από την εισαγωγή των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, για να δουν αν η απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία, την υγρασία και την ατμοσφαιρική πίεση είχαν κάποια σχέση. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος να πάθει κάποιος εγκεφαλικό, όταν πέφτει πολύ η θερμοκρασία, μπορεί να φτάσει και το 30%.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν:

 θερμοκρασία στα σπίτια μας να είναι τουλάχιστον 16-18 βαθμούς
.Να πίνουμε ζεστά ροφήματα και να τρώμε ζεστά γεύματα, για να παίρνουμε ενέργεια και να νιώθουμε ζεστοί
.Να φοράμε ρούχα σε "στρώσεις", το ένα πάνω από το άλλο.
.Να φοράμε κασκόλ και καπέλο.σκούφο - μεγάλο μέρος της θερμότητας "φεύγει" από το κεφάλι
.Να ελέγχουμε την πίεσή μας
Ο Dr Shamim Quadir δήλωσε σχετικά: "Ενώ δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να λλάξουμε τον καιρό, μπορούμε να κάνουμε πολλά, για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού. Όπως να τρώμε ισορροπημένα, να κόψουμε το κάπνισμα και να απολαμβάνουμε με μέτρο το αλκοόλ".