Breaking News

ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΚΟΜΑ Ο ΑΡΧΙΠΡΟΔΩΤΗΣ.

Το Ζάππειο Μέγαρο αναμένεται να είναι το «θέατρο» του επόμενου επεισοδίου στις εύθραυστες σχέσεις Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει την δική του ξεχωριστή εκδήλωση με τίτλο «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», κλείνοντας οριστικά την πόρτα στην Δημοκρατική Παράταξη του κ. Βενιζέλου.Από 1 - 7 Σεπτεμβρίου δύο αίθουσες του Ζαππείου θα φιλοξενήσουν την έκθεση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου "Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή" ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου στο Περιστύλιο του Ζαππείου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του με ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Με όχημα, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της μεταμνημονιακής Ελλάδας, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει στη ΔΕΘ στις 7 Σεπτεμβρίου θα κινηθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια να επαναπροσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που παραδοσιακά στήριζαν το Κίνημα.
Στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου προιδεάζουν πως θα πρόκειται για μία βαρύνουσας σημασίας πολιτική παρέμβαση, που θα έχει αναφορές τόσο στο χθες της Δημοκρατικής παράταξης και πως αυτό επενήργησε στη Μεταπολίτευση όσο και στο σήμερα της πολιτικής επικαιρότητας και τις σοβαρότατες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει τόσο η παράταξη όσο και η χώρα.
Ο κ. Βενιζέλος θα υπογραμμίσει πως το ΠΑΣΟΚ συνεπές στη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρίου εξακολουθεί να αγωνίζεται για τη σωτηρία της χώρας, την πολιτική και οικονομική της ανεξαρτησία μακριά από τις σειρήνες της εύκολης δημαγωγίας και του λαικισμού, που υιοθετούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το μεγάλο στοίχημα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι να τολμήσει την μετονομασία του κόμματος από ΠΑΣΟΚ σε «Δημοκρατική Παράταξη». Η κριτική που δέχεται είναι ότι μόνος του αποφάσισε να ιδρύσει την «Ελιά», μόνος του εμποδίζει το πραγματικό άνοιγμα στις ευρύτερες δυνάμεις της κεντροδεξιάς και μόνος του κατευθύνεται προς την διάλυση του ΠΑΣΟΚ και τον μετασχηματισμό του σε «Δημοκρατική Παράταξη». Αυτό που του προσάπτουν οι επικριτές του είναι ότι δεν ρωτήθηκε η βάση και τα όργανα του κόμματος αλλά ότι ένα μικρό διευθυντήριο λαμβάνει αποφάσεις και οδηγεί την παράταξη σε εκλογική συρρίκνωση.

Πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη δίνουν μεγάλη σημασία στη συστράτευση όλο και περισσότερων μελών, στελεχών και παραγόντων του ευρύτερου χώρου. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται εντός των επομένων εικοσιτετραώρων και επίσημα η επιστροφή του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου στο ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου πάει Ζάππειο -Λαλιώτης και Πετσάλνικος

Τις ίδιες ημέρες, πάντως, σε δύο αίθουσες του Ζαππείου Μεγάρου θα βρίσκεται σε εξέλιξη η έκθεση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», η οποία κατ ουσίαν αποτελεί την Παπανδρεική εκδοχή του εορτασμού των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις λεπτομέρειες και το περίγραμμα της εκδήλωσης κανόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και παρ ολίγον πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του 2011, Φίλιππος Πετσάλνικος.
Το ενδιαφέρον παρασκήνιο είναι ότι πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος παρότι διατηρεί γραφείο στη Χαριλάου Τρικούπη, δεν στηρίζει τις επιλογές του Ευάγγελου Βενιζέλου και τάσσεται υπέρ της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Παπανδρέου και το νέο κόμμα (;)
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρώην πρωθυπουργού, «κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες και άλλο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, θα διαμορφώσουν με την έκθεσή τους ένα ιστορικό πάζλ μέσα από το οποίο θα αναδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας».
Την εκδήλωση θα ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου και σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: «Σκοπός της Εκθεσης είναι να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μίας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μίας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που κατανοούν ότι οι ίδιες οφείλουν να αποτελέσουν την Αλλαγή που οραματίζονται και αναζητούν την ανατροπή των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία τη χώρα και τον ελληνικό λαό».
Η ανακοίνωση αυτή αφήνει περιθώρια ερμηνείας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σχεδιάζει να δημιουργήσει τον δικό του πολιτικό φορέα στον χώρο της κεντροαριστεράς και να αφήσει πίσω του το ΠΑΣΟΚ ή την Δημοκρατική Παράταξη του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός πιέζεται από πρώην υπουργούς και συνεργάτες του, όπως οι Σωκράτης Ξυνίδης, Πάνος Μπεγλίτης, Παύλος Γερουλάνος, να τολμήσει το μεγάλο εγχείρημα και να απευθυνθεί στην παραδοσιακή βάση του ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο πατέρας του.

Αμηχανία και ενόχληση στην Χαριλάου Τρικούπη

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου οι δύο εκδηλώσεις δεν έχουν επ´ ουδενί αντιθετικό χαρακτήρα, εξάλλου, στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ «θα προσκληθούν άπαντες, εννοείται και ο πρώην πρωθυπουργός». Στην πραγματικότητα, επιτελείς του κόμματος δεν κρύβουν την ενόχλησή τους από τις κινήσεις του πρώην Πρωθυπουργού αφού δεν γνωρίζουν πού θα οδηγήσουν οι τάσεις απόσχισης του Γιώργου Παπανδρέου.
Οι σχέσεις των δύο ανδρών έφθασαν σε οριακό σημείο πριν από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές, όταν ο κ. Παπανδρέου συμμετείχε με τον Φώτη Κουβέλη στην εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου της Μαριλένας Κοππά ενώ είχαν τραυματιστεί σοβαρά, όταν ο πρώην πρωθυπουργός κατεψήφισε προ ολίγων μηνών το άρθρο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκαλώντας τη μήνι του Ευάγγελου Βενιζέλου. 


Δημοσίευση σχολίου